Galetka s pečenou podzimní zeleninou



Galetka

Galetka s pečenou podzimní zeleninou anebo s dalšími dobrotami, které máte rádi

2 ks pro 6 osob

 

Na těsto:

170 g másla

100 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu

1 lžíce vinného octa

Sůl

2,5 hrnku hladké mouky

2 lžíce ledové vody (přidávejte postupně)

Hrst čerstvých bylin (nebo 1 lžíce sušených bylinek)

 

Náplň: 

1 lžíce olivového oleje

1 menší dýně Hokaido

1 žlutá cuketa

1 zelená cuketa

2 červené cibule

Sůl, pepř

2 lžíce parmazánu

 

V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte na plátky nakrájené máslo a promíchejte. Vzniknou kousky, jako když děláte drobenku. Přidejte smetanu, ocet a ledovou vodu a nasekané bylinky. Vytvořte rychle hladké těsto. Zabalte ho do fresh fólie a dejte ho odpočinout nejméně na hodinu. Na tomhle těstě je fajn, že si ho můžete připravit až 2 dny dopředu a pak ho jen rozválet, naplnit a upéct s dobrůtkami.

Na kousky nakrájenou a očištěnou dýni, cukety a červené cibule pokapejte olejem, posolte a opepřete.

Dejte na pečicí papír a pečte na 180°C na cca 30 minut nebo dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout.

Na pomoučněném povrchu rozdělte těsto na poloviny a vyválejte 2 kolečka. Pokryjte je pečenou zeleninou a posypte parmazánem. Okraje ohněte dovnitř. Pečte na 180°C

dozlatova. Nakrájejte na dílky a podávejte horké.

Další oblíbené varianty:

Pečené kuřecí maso, jarní cibulky a hermelín.

Hříbky s kmínem a petrželkou, zapečené s goudou.