Galetka s pečenou podzimní zeleninou
Galetka s pečenou podzimní zeleninou anebo s dalšími dobrotami, které máte rádi
2 ks pro 6 osob
Na těsto:
170 g másla
100 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
1 lžíce vinného octa
Sůl
2,5 hrnku hladké mouky
2 lžíce ledové vody (přidávejte postupně)
Hrst čerstvých bylin (nebo 1 lžíce sušených bylinek)
Náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 menší dýně Hokaido
1 žlutá cuketa
1 zelená cuketa
2 červené cibule
Sůl, pepř
2 lžíce parmazánu
V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte na plátky nakrájené máslo a promíchejte. Vzniknou kousky, jako když děláte drobenku. Přidejte smetanu, ocet a ledovou vodu a nasekané bylinky. Vytvořte rychle hladké těsto. Zabalte ho do fresh fólie a dejte ho odpočinout nejméně na hodinu. Na tomhle těstě je fajn, že si ho můžete připravit až 2 dny dopředu a pak ho jen rozválet, naplnit a upéct s dobrůtkami.
Na kousky nakrájenou a očištěnou dýni, cukety a červené cibule pokapejte olejem, posolte a opepřete.
Dejte na pečicí papír a pečte na 180°C na cca 30 minut nebo dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
Na pomoučněném povrchu rozdělte těsto na poloviny a vyválejte 2 kolečka. Pokryjte je pečenou zeleninou a posypte parmazánem. Okraje ohněte dovnitř. Pečte na 180°C
dozlatova. Nakrájejte na dílky a podávejte horké.
Další oblíbené varianty:
Pečené kuřecí maso, jarní cibulky a hermelín.
Hříbky s kmínem a petrželkou, zapečené s goudou.