Parmazánové tyčky s medem a česnekem



Parmazánové tyčky

Recept na parmazánové tyčky:

Těsto:

20 g droždí
½ lžičky cukru
500 g polohrubé mouky + na podsypání
5 lžic olivového oleje
sůl
1 hrnek vlažné vody

Potření:

1 lžíce nasekaného rozmarýnu
1 lžíce nasekaného tymiánu
1 lžíce nasekané petržele
1 hrnek strouhaného parmazánu
3 stroužky česneku najemno nastrouhané nebo rozemleté
½ šálku olivového oleje
2 lžičky medu
¼ šálku nasekané petržele
sůl, pepř

Do prosáté mouky nadrobte droždí, přidejte cukr, sůl a olej. Vlažnou vodu do těsta přidávejte opatrně a postupně. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout. Potom ho rozdělte na 2 části a nechte znovu odpočinout 15 minut.

Na pánvi ohřejte olivový olej s nastrouhaným česnekem a počkejte, než se rozvoní, nerestujte. Přidejte ¼ lžičky soli a pepře a směs nechte vychladnout. Rozdělte na poloviny, do jedné dejte byliny, do druhé půlky směsi oleje s česnekem rozmíchejte med.

Pracovní plochu poprašte moukou a obě půlky těsta vyválejte na tenko, jednu z nich potřete směsí oleje, česneku a bylin a přiklopte druhou půlkou vyváleného těsta. Nakrájejte na tenké proužky cca 2 cm a opatrně je stočte, jako když ždímáte utěrku. Položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě kynout 15 minut. Pečte na 220 °C cca 10 minut, než budou tyčky dozlatova. Pekla jsem s malým plecháčkem s vodou na dně trouby. Hned po upečení tyčky potřete směsí medu a česnekového oleje a posypte parmazánem.

Parmazánové tyčky

Parmazánové tyčky

Parmazánové tyčky

Parmazánové tyčky

Parmazánové tyčky