Podzimní pyré



Pyré

Podzimní pyré

Voňavá, barevná a skvělá jsou zeleninová pyré v tomhle příspěvku. Někdy nevím ani jaké vybrat. A vy je tady máte jedno vedle druhého.

 

4 porce

Z kořenové zeleniny

4 mrkve

1 celer

2 petržele

100 g másla

250 g smetany

Sůl

Očištěnou a nadrobno nakrájenou zeleninu orestujte na másle do měkka, osolte, zalijte smetanou a rozmixujte. Dochuťte. Hodí se k pečenému vepřovému, kuřeti nebo třeba k candátovi a tresce.

 

Z červené řepy s čerstvým křenem

3 větší řepy

1 zakysaná smetana

Sůl

2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu

Do měkka uvařenou řepu nastrouhejte nahrubo, ochuťte solí, vmíchejte zakysanou smetanu. Dochuťte čerstvě nastrouhaným křenem. Podává se studené. Hodí se k sýrům a trhanému vepřovému.

 

Hráškové s mátou

600 g hrášku, mraženého nebo čerstvého vyloupaného

100 g máslo

2 stroužky česneku

250 g zakysané smetany

Sůl

Máta

Na másle poduste hrášek s drceným česnekem do měkka. Pokud je potřeba malinko podlijte vodou. Přidejte zakysanou smetanu a rozmixujte. Dochuťte solí a ozdobte mátou. Hodí se k jehněčímu, dušenému hovězímu nebo k uzené rybě.

 

Batátové

400 g batát

200 g brambor

½ l mléka

Sůl, pepř

Oloupané brambory a batáty nakrájejte na kostičky, poduste v mléce do měkka.

Dochuťte solí a pepřem. Hodí se k pečené kachně, nebo pečenému hovězímu.

 

Dýňové

1 střední dýně Hokaido nebo máslová

1 lžíce oleje

½ hlavičky česneku

Kurkuma, tymián

Sůl, pepř

Mascarpone

Opražená dýňová semínka

 

Omytou dýni vydlabejte, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Pečte na plechu promíchanou s tymiánem, kurkumou, solí a pepřem na 180 cca 25 minut do měkka.

Rozmixujte, vmíchejte mascarpone a dochuťte. Posypte opraženými dýňovými semínky.

Podává se horké a hodí se k podzimním večerům, čočce a ke kuřecímu.