Barevná pyré
Barevná pyré
Voňavá, barevná a skvělá jsou zeleninová pyré v tomhle příspěvku. Někdy nevím ani jaké vybrat. A vy je tady máte jedno vedle druhého.
4 porce
Z kořenové zeleniny
4 mrkve
1 celer
2 petržele
100 g másla
250 g smetany
Sůl
Očištěnou a nadrobno nakrájenou zeleninu orestujte na másle do měkka, osolte, zalijte smetanou a rozmixujte. Dochuťte. Hodí se k pečenému vepřovému, kuřeti nebo třeba k candátovi a tresce.
Z červené řepy s čerstvým křenem
3 větší řepy
1 zakysaná smetana
Sůl
2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
Do měkka uvařenou řepu nastrouhejte nahrubo, ochuťte solí, vmíchejte zakysanou smetanu. Dochuťte čerstvě nastrouhaným křenem. Podává se studené. Hodí se k sýrům a trhanému vepřovému.
Hráškové s mátou
600 g hrášku, mraženého nebo čerstvého vyloupaného
100 g máslo
2 stroužky česneku
250 g zakysané smetany
Sůl
Máta
Na másle poduste hrášek s drceným česnekem do měkka. Pokud je potřeba malinko podlijte vodou. Přidejte zakysanou smetanu a rozmixujte. Dochuťte solí a ozdobte mátou. Hodí se k jehněčímu, dušenému hovězímu nebo k uzené rybě.
Batátové
400 g batát
200 g brambor
½ l mléka
Sůl, pepř
Oloupané brambory a batáty nakrájejte na kostičky, poduste v mléce do měkka.
Dochuťte solí a pepřem. Hodí se k pečené kachně, nebo pečenému hovězímu.
Dýňové
1 střední dýně Hokaido nebo máslová
1 lžíce oleje
½ hlavičky česneku
Kurkuma, tymián
Sůl, pepř
Mascarpone
Opražená dýňová semínka
Omytou dýni vydlabejte, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Pečte na plechu promíchanou s tymiánem, kurkumou, solí a pepřem na 180 cca 25 minut do měkka.
Rozmixujte, vmíchejte mascarpone a dochuťte. Posypte opraženými dýňovými semínky.
Podává se horké a hodí se k čočce, ke kuřecímu, jen tak.