Hráškový krém s mátovými krutonky



Zeleninové crudité

Úroda hrášku a máty na zahradě překonala očekávání a tak přináším další možnost jak si kreativně poradit s báječnou hojností.

Pokud se vám také urodilo tolik a nestihnete všechno sníst, i když pojídání hrášků teď patří k našim oblíbeným ranním a podvečerním rituálům, můžete si hrášek i mátu zamrazit do zásob na zimu. Nebo z hrášků a celých lusků připravit zeleninový salát nebo rizoto, z máty pak skvělý domácí sirup.

Mátu dávám také pod rohož před vchodem, vždy se krásně rozvoní, když po ní přejdeme, nebo z ní vyrábím koště, kterým zametáme zápraží.

Dnes ale vyzkoušejte:

Hráškový krém s mátovými krutonky

4 porce

veganský, vegetariánský, pro děti a všechny milovníky hrášku

500 g vyloupaného hrášku

3/4 l vody nebo zeleninového vývaru

2 větší brambory

sůl

200 ml kokosového mléka

citronová kůra a šťáva

1 bagetka/zkuste tu od Josefa

1 lžíce olivového oleje

hrst máty

1 malý stroužek česneku nastrouhaný najemno

citronová kůra

 

Hrášky vyloupejte, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, osolte a vše dejte vařit. Když brambory změknou, vše rozmixujte ponorným mixérem, přidejte kokosové mléko, citronovou kůru a šťávu.

Když bude potřeba, dosolte. Na pánvi na olivovém oleji orestujte opatrně česnek (lehce se připaluje, neměl by ztmavnout víc než světlounce hnědé lískové oříšky), na kostičky nakrájenou bagetku s najemno nasekanou mátou, opatrně osolte a navrch strouhněte citronovou kůru. Až budou krutonky dozlatova, dílo je hotovo.

Dobrou chuť přeje Kateřina.

P.S. Zkoušeli jste někdy smíchat šťávu z čerstvých hráškových lusků s tequilou, limetkovou šťávou, mátovým sirupem a ledem? Zkuste to!