Hráškový krém s mátovými krutonky
Úroda hrášku a máty na zahradě překonala očekávání a tak přináším další možnost jak si kreativně poradit s báječnou hojností.
Pokud se vám také urodilo tolik a nestihnete všechno sníst, i když pojídání hrášků teď patří k našim oblíbeným ranním a podvečerním rituálům, můžete si hrášek i mátu zamrazit do zásob na zimu. Nebo z hrášků a celých lusků připravit zeleninový salát nebo rizoto, z máty pak skvělý domácí sirup.
Mátu dávám také pod rohož před vchodem, vždy se krásně rozvoní, když po ní přejdeme, nebo z ní vyrábím koště, kterým zametáme zápraží.
Dnes ale vyzkoušejte:
Hráškový krém s mátovými krutonky
4 porce
veganský, vegetariánský, pro děti a všechny milovníky hrášku
500 g vyloupaného hrášku
3/4 l vody nebo zeleninového vývaru
2 větší brambory
sůl
200 ml kokosového mléka
citronová kůra a šťáva
1 bagetka/zkuste tu od Josefa
1 lžíce olivového oleje
hrst máty
1 malý stroužek česneku nastrouhaný najemno
citronová kůra
Hrášky vyloupejte, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, osolte a vše dejte vařit. Když brambory změknou, vše rozmixujte ponorným mixérem, přidejte kokosové mléko, citronovou kůru a šťávu.
Když bude potřeba, dosolte. Na pánvi na olivovém oleji orestujte opatrně česnek (lehce se připaluje, neměl by ztmavnout víc než světlounce hnědé lískové oříšky), na kostičky nakrájenou bagetku s najemno nasekanou mátou, opatrně osolte a navrch strouhněte citronovou kůru. Až budou krutonky dozlatova, dílo je hotovo.
Dobrou chuť přeje Kateřina.
P.S. Zkoušeli jste někdy smíchat šťávu z čerstvých hráškových lusků s tequilou, limetkovou šťávou, mátovým sirupem a ledem? Zkuste to!