Jídelníček na míru



Jídelníček

Jídelníček na míru

Mít připravený jídelníček na míru právě pro svůj projekt, nebo ho nechat připravit v rámci hotelového a gastronomického poradenství, je z mnoha důvodů důležité. 

Společně s gastronomickým konzultantem tím podpoříte a rozvinete koncept projektu a budete pro svoji cílovou skupinu autentičtí tím, že nebudete vymýšlet věci na poslední chvíli. Divili byste se, jak moc je to na výsledku znát. Ušetříte práci kuchařům a personálu v kuchyni s přípravami, nebudou dělat zbytečné činnosti. Zlepšíte výrazně ekonomiku kuchyně, optimalizujete a snížíte náklady, budete pořádně připraveni na nadcházející sezónu. Nastavíte tím pádem včas i pokladní systémy, přehledy alergenů, podklady. V klidu propracujete a odladíte kalkulace, s týmem menu natrénujete. Zamyslíte se nad tím, jak bude jídelníček vypadat a jaký je nejpraktičtější pro váš projekt. Tištěný, na každý den jiný, napsaný na tabulích? S každým potom týmy pracují jinak a každý přinese jiné výsledky a směřuje jinam. Díky včasné tvorbě jídelníčku domluvíte kvalitní sortiment a lepší ceny s dodavateli.

Jak dlouhý je váš jídelníček? Bojíte se, že někdo přijde a nebudete mít v nabídce jídlo, které si přeje? Máte proto jídelníček na několik stránek a za zády mrazáky plné přemrzlého zboží, protože co kdyby někdo přišel a co kdyby právě něco z toho chtěl? Co se stane pak? Doběhnete do mrazáku, vrazíte surovinu do mikrovlnky a začnete z toho vařit něco, za čím si stojíte a na co jste hrdí? To těžko.

Je lepší mít plán, který plnými mrazáky neskončí. Včasná a koncepční tvorba jídelníčku všem těmto věcem zabrání. Všichni raději vaříme ze surovin, na které je radost pohledět. Ty sezonní, nakoupené v okolí, případně vlastní, od vybraných farmářů nebo prověřených dodavatelů, jsou ty nejlepší, čerstvé a voňavé. Dalšími benefity je minimální uhlíková stopa, dobrá cena a navrch skvělý pocit, že jste podpořili ekonomiku místa, ve kterém žijete.

Jste připraveni na hosty, kteří se snaží vyhnout některým potravinám? Jsou vítáni a vy je jako správní hostitelé budete hýčkat, nebo máte seznam smažených jídel pro vegetariány a tím jste to „vyřešili“? Přitom je tak snadné vymyslet vynikající recepty pro vegetariány, vegany a hosty, kteří se snaží vyhnout laktóze, lepku, nebo vajíčkům. Jak řešíte jídla pro děti? Jsou to jen poloviční porce, nebo máte pro nejmenší připravené speciální menu s vhodnějšími pokrmy, které děti milují?

Pokud ještě nemáte klíčové jídlo, specialitu, za kterou k vám hosté jezdí a která zapadá do celkového konceptu vašeho projektu, začněte ho vybírat a zkoušet různé varianty přípravy. Jasně, chvíli to bude trvat, ale čas strávený dotahováním věcí k dokonalosti se vždy vyplatí.

Zamyslete se nad snídaněmi. Je potřeba, aby byly nezapomenutelné, hosté se k vám kvůli snídaním budou vracet a každý den svého pobytu se na ně budou těšit. Podpoří také ekonomiku vašeho hotelu či penzionu.

Teď je čas zamyslet se nad věcmi, na které často není prostor, vrátit se na začátek a vše nastavit k prospěchu vašemu i vašich hostů.