Josefův domácí chléb



Domácí Jesefův chléb

Ingredience na chléb:

600 g chlebové mouky
400 g žitné mouky
42 g droždí
24 g soli
12 g kypříku
1 lžička octa cca
700 g vody

Náš tip: Vyzkoušejte i jiný ocet než kvasný, například jablečný nebo estragonový, chléb můžete také ovonět přidaným kořením, na tohle množství zkuste ¼ lžičky mletého badyánu nebo fenyklu. Můžete také přidat místo droždí domácí kvas (z žitné mouky a vody) a to 1/3 celkové váhy mouky. Smíchejte mouky dohromady, přidejte sůl, promíchejte, potom přidejte nadrobené droždí.

Náš tip - droždí drobte suchou rukou.

Opatrně a postupně přidejte vlažnou vodu a ocet.

Náš tip - dodržujte pravidlo 56 stupňů – součet teploty v kuchyni, teploty mouky a teploty vody. Takže jestliže máte teplotu v kuchyni nebo přípravně 20 stupňů a teplotu mouky také 20 stupňů, potřebujete do těsta přidat vodu, která bude mít 16 stupňů.

Míchejte 7 minut pomalu na 1. rychlost a 3 minuty na 2. rychlost.

Náš tip - že je těsto dobře vymíchané, poznáte podle mlaskavého zvuku, který vydává.

Nechte odpočinout 30 minut při pokojové teplotě. Navažte si kusy o váze 400 g, připravte válečky nebo bochníky a dejte do forem nebo na plech. Nechte znovu vykynout 20 až 30 minut.

Náš tip – že je těsto dobře vykynuté, poznáte tak, že když uděláte prstem do těsta důlek, těsto se nevrátí.

Nastavte troubu na co nejvyšší teplotu a na dno trouby dejte kastrolek s vodou na zapáření a ponechte ho tam po celou dobu pečení. Po cca 2 minutách teplotu stáhněte na 200 °C, pečte asi 30 - 40 min. do zlatova. Po vychladnutí skladujte chléb zabalený v plátěné utěrce.

Vám všem, co s námi pečete, držíme palce a těšíme se na vaše poznatky a úspěchy.

Sdílejte s námi vášeň pro pečení chleba a neváhejte se na nás obrátit s dotazy.

Domácí Jesefův chléb

Fotogalerie