Nedělní máslové houstičky od Josefa
Začněte s námi péct, určitě to dobře dopadne. Jako první z řady skvělých a osvědčených receptů pro vás pekař Josef nachystal máslové houstičky. Podívejme se na recept i na praktické rady. S vůní čerstvě pečených houstiček se bude lépe vstávat vám i vašim hostům.
Nedělní máslové houstičky:
600 g hl. mouky
24 g droždí
12 g soli
6 g kypříku
360 - 400 g mléka
60 g másla
Navažte si mouku a prosejte ji.
Náš tip: dostanete do ní tak více vzduchu a houstičky budou lepší.
Do přesáté mouky přidejte sůl, kypřík a rozdrobené droždí. Opatrně a postupně zalijte vlažným mlékem.
Náš tip: každá mouka přijme mléko jinak, proto je v receptu 360 – 400 g mléka. Přilévejte tedy opatrně.
Začněte míchat a přidejte změklé máslo. Vymíchejte do pružné těsta.
Náš tip: že je těsto akorát, poznáte tak, že se přestane lepit na stěny kotlíku nebo misky. Když ho kousek odtrhnete a začnete ho natahovat prsty do 4 stran vytvoříte pružnou tenkou blanku, které by se neměla trhat.
Nechte těsto odpočinout na 10 – 15 minut.
Připravte si cca 70g kousky, vyzkoušejte si plést různé tvary. Viz fotogalerie.
Na plechu při pokojové teplotě nechte vykynout 30 - 40 min. Potřete vodou a ozdobte hrubou solí, kmínem nebo mákem.
Troubu nastavte na nejvyšší možnou teplotu, houstičky na fotografii jsme pekli v domácí troubě Beko, ta umí 280 °C a houstičkám se to zamlouvalo.
Náš tip: k tomu, aby vše dobře dopadlo, potřebujete troubu zapařit, my jsme použili kastrůlek s vodou, který jsme v troubě ponechali po celou dobu pečení.
Josef pekl houstičky do zlatova 9 minut. Ale každá trouba je jiná a tak doporučuje počítat s časem 7 – 14 minut.
Náš tip: Pamatujte, že droždí by nemělo přijít dohromady se solí a tukem, proto ho dáváme do mouky hned na začátku. Kvalitě houstiček také pomůže, když všechny suroviny budou mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou. Většinou si večer vše připravíme ven z lednice.
Pekař Josef pro vás chystá na příště bagetky s tymiánem a já k nim přidám 5 nejlepších ochucených másel.
S láskou váš Tymián.