Velikonoční bylinková omáčka



Velikonoční bylinková omáčka

Vždy, když jsou moji velikonoční koledníci úspěšní a vrátí se s košíkem, přemýšlím, kam s uvařenými vajíčky.

A tahle jednoduchá omáčka plná čerstvých bylin je pro jarní a obzvláště velikonoční čas jako dělaná.

Vynikající k pečenému kuřeti, krůtě, lososovi a také třeba k tresce nebo pstruhovi. Skvěle doplní i jarní saláty s čerstvými salátovými listy, okurkami a ředkvičkami. Moc dobrá také v kombinaci s červenou řepou nebo pečenými batáty.

Můžete také vyzkoušet trošku šílenou verzi, oblíbenou u mé rodiny a přidat trošinku máty.

Budete potřebovat:

5 lžic nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, šťovík, řeřicha, kerblík, brutnák, trošku koriandru)

2 lžíce majonézy

2 lžíce řeckého jogurtu

2 vajíčka uvařená natvrdo

1 jarní cibulku jemně nasekanou

1 lžičku dijonské hořčice

Citronovou šťávu

Sůl, pepř

 

Byliny a jarní cibulku nasekejte najemno. Používám starý sekáček po babičce a jde to s ním dobře. Možná také proto, že na ní při sekání bylin často myslím.

Do misky si připravte majonézu, jogurt, na kostičky nakrájená vajíčka, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a hořčici. Přisypte bylinky a opatrně zamíchejte. Pokud bude potřeba dochuťte solí nebo citronovou šťávou. Dejte do lednice vychladit. Podle použitých bylin bude vaše omáčka pokaždé trochu jiná, ale pořád moc dobrá.

Dobrou chuť přeje Kateřina