Chléb s avokádovou pomazánkou



Chléb s avokádovou pomazánkou

Ingredience pro 2 osoby

 

Ingredience: 

2 krajíce chleba - zkuste upéct podle receptu "Josefův domácí chleba"

1 avokádo

3 vejce uvařená natvrdo

Šťáva z ½ limetky

½ červené papriky nakrájené na jemné nudličky

Sůl, čerstvě mletý pepř

2 lžíce zakysané smetany

 

Avokádo podélně rozkrojte, odstraňte pecku, světle zelenou dužinu vydlabejte a pokrájejte na prkénku na větší kostky. Přendejte do misky.

Uvařená vajíčka oloupejte, nakrájejte také na větší kostky a přidejte k avokádu.

Stejně tak do misky přidejte drobné nudličky červené papriky a 2 lžíce zakysané smetany.

Vše zlehka promíchejte, zakápněte limetovou šťávou a dle chuti osolte a opepřete.

Servírujte na opečeném křupavém krajíci chleba s malým listovým/zeleninovým salátkem.

Dobrou chuť 

 

Tipy:

Chléb mám nejradši opečený dokřupava buď na kousku másla na pánvi nebo v toustovači. Na pánvi stačí tři minutky z každé strany. Správně rozpečený chléb provoní kuchyň a má zlatohnědý odstín.

Avokádo nesmí být tvrdé, tzn. nezralé. Pokud nějaké takové máte, nechte ho pár dní dojít ve spíži nebo při pokojové teplotě u okna.

Vajíčka (lehce odstátá, tzn. ne přímo z lednice) vkládejte opatrně do vroucí vody a vařte 10 minut. Pokud máte vajíčka přímo z lednice, tak je raději vložte do studené vody a od bodu varu počítejte 9 minut – vyhnete se tak jejich prasknutí. Po uvaření je ihned zchlaďte a nechte pár minut odstát. Když vychladnou, vyndejte je z vody a ťukněte oběma konci o tvrdý povrch (prkénko nebo kuchyňská linka). Poté vajíčka poválejte a tím se uvolní vzduchová bublina, takže již půjdou snadno oloupat.

Pokud máte tvrdé limetky, můžete je jednoduše odšťavnit zapíchnutím polévkové lžíce do středu půlky limetky a krouživými pohyby lžící získat všechnu potřebnou šťávu.